Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih prirodnih područja u Hrvatskoj, a i šire. 

Ovaj park se nalazi u središnjoj Hrvatskoj, u području Lika, a prostire se na površini od 296,85 km². 

Sastoji se od 16 kristalno čistih jezera koji su međusobno povezani brojnim slapovima i kaskadama te okruženi gustim šumama, stjenovitim liticama i planinama.

Park je uvršten u UNESCO-ovu svjetsku baštinu i jedno je od najstarijih nacionalnih parkova u jugoistočnoj Europi.

Plitvička jezera nastala su prije otprilike 10.000 godina, a od 1949. godine predstavljaju Nacionalni park. 

Park se sastoji od donjeg i gornjeg dijela, a donji dio je otvoren za posjetitelje tijekom cijele godine, dok se gornji dio zatvara tijekom zime zbog velikih količina snijega.

Park je dom raznovrsne flore i faune, a uključuje više od 120 vrsta ptica, 50 vrsta sisavaca i 20 vrsta riba. 

Neke od najznačajnijih vrsta sisavaca u parku su medvjedi, vukovi, divlje svinje i srne. 

Također, u parku se mogu naći endemske vrste kao što su vrsta žabe i ribe koja živi samo u Plitvičkim jezerima. 

Posjetitelji parka mogu uživati u nekoliko različitih aktivnosti. Najpopularnija aktivnost je šetnja uz jezera i slapove te razgledavanje raznih vidikovaca i izletišta. 

Postoji i mreža od preko 18 km staza za šetnje i planinarenje, a park nudi mogućnosti za vožnju biciklom, ribolov, te zimi skijanje i sanjkanje.U parku se nalaze tri velika restorana, nekoliko kafića i suvenirnica, te turistički ured. 

Također, moguće je organizirati razne aktivnosti kao što su vožnja brodom i različiti obilasci, te rezervirati smještaj u jednom od mnogobrojnih hotela ili privatnih apartmana.


Posjetitelji mogu uživati u u šetnji i planinarenju, ali i u drugim aktivnostima kao što su vožnja bicikla, ribolov, skijanje i sanjkanje u zimskim mjesecima. 

Osim toga, park je dom raznovrsne flore i faune, a nudi i brojne aktivnosti za posjetitelje poput organiziranih obilazaka, vožnje brodom, te mogućnosti smještaja u obližnjim hotelima ili privatnim apartmanima.

Posjetitelji parka mogu birati između nekoliko različitih ruta za šetnju, od kraćih staza do dužih i zahtjevnijih. Staze prolaze kroz predivne prirodne krajolike te se posjetitelji mogu diviti kristalno čistim jezerima, slapovima i kaskadama, te uživati u prekrasnoj prirodi koja ih okružuje.

Jedan od najatraktivnijih dijelova parka su Veliki i Mali Slapovi, koji se nalaze na krajnjem dijelu parka. 

Veliki Slap je najviši slap u parku, visok je 78 metara i predstavlja jednu od najljepših prirodnih ljepota u Hrvatskoj.

 Mali Slapovi su nešto niži, ali ne manje spektakularni, s desecima manjih slapova koji se spuštaju u duboke bazene. Osim toga, posjetitelji se mogu voziti brodom preko najvećeg jezera u parku, Kozjak, i uživati u prekrasnom pogledu na okolne šume i planine.

Ukoliko želite posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera, trebate znati da je park otvoren tijekom cijele godine, no vrijeme posjete ovisi o vašim željama. Ljeto je najpopularnije doba godine za posjet parku, kada je park najposjećeniji, no tada je i najgušće posjećen. 

Stoga, ako želite izbjeći gužve, preporučujemo vam posjet parku u proljeće ili jesen kada su manje gužve, a priroda je još uvijek prekrasna.

Ukratko, Nacionalni park Plitvička jezera je jedna od najljepših prirodnih ljepota u Hrvatskoj i šire. 

Ovaj park nudi prekrasan prirodni krajolik, raznovrsnu faunu i floru, te brojne aktivnosti za posjetitelje poput šetnje, planinarenja, vožnje brodom, ribolova, te smještaja u obližnjim hotelima i apartmanima. 

Ako ste ljubitelj prirode i prekrasnih krajolika, Nacionalni park Plitvička jezera svakako je destinacija koju ne smijete propustiti.


Ukratko, Nacionalni park Plitvička jezera je prirodno blago koje obiluje predivnim jezerima, slapovima i šumama, te predstavlja jednu od najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.  


Rezerviraj svoj izlet odmah