Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka jedan je od sedam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, smješten na području južne Dalmacije, između gradova Šibenik i Knin. 

Ovaj park poznat je po svojim rijekama, slapovima i jezerima, a posebno po rijeci Krki koja protječe kroz park.

Krka je rijeka dugačka 72,5 kilometara i jedna je od najljepših rijeka u Hrvatskoj. 

Krka se dijeli na gornji i donji tok, a gornji tok počinje na području Knina i nastavlja se kroz kamenite kanjone i brzake do Skradinskog buka, najvećeg i najpoznatijeg slapa u parku.

Skradinski buk je jedan od najpoznatijih prirodnih fenomena u Hrvatskoj i jedno od najposjećenijih mjesta u Nacionalnom parku Krka. 

Ovaj slap visok je 44 metra i širok 400 metara, a sastoji se od 17 kaskada koje se prelijevaju u veliki prirodni bazen. 

Ovdje ćete pronaći mnoge šetnice i vidikovce, a tu je i etnografski muzej u kojem možete vidjeti kako se nekad živjelo u ovom području.

U Nacionalnom parku Krka nalazi se još nekoliko slapova, poput Roškog slapa, Bilušića buka, Manojlovačkog slapa, Brljana i Miljacke, a svaki od njih ima svoju posebnost i ljepotu.


Park je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, a tu su i brojni ribnjaci i jezera. 

Na ovom području možete vidjeti ptice poput bjeloglavih supova, čaplji i orlova, te razne vrste riba i kornjača. U parku je također moguće vidjeti i različite endemične vrste, poput kamenjarki, koje su specifične za ovo područje.

Osim prirodnih ljepota, u Nacionalnom parku Krka možete posjetiti i nekoliko zanimljivih kulturnih znamenitosti, poput tvrđave Trošenj, Franjevačkog samostana u Visovcu, te pravoslavne crkve sv. Arhanđela Mihaila u Skradinu.


Posjetom Nacionalnom parku Krka, možete se opustiti u prekrasnoj prirodi, uživati u šetnjama, kupanju, planinarenju i raznim drugim aktivnostima na otvorenom. 


U Nacionalnom parku Krka postoji nekoliko ulaza, a najpopularniji su Skradin i Lozovac. 

Skradin je mali gradić koji se nalazi na obali Krke, te je odavde moguće krenuti turističkim brodom prema Skradinskom buku.

 U Skradinu se također nalazi etnografski muzej i nekoliko restorana u kojima možete kušati tradicionalnu dalmatinsku hranu.


Drugi ulaz u park je Lozovac, smješten na sjevernoj strani parka, nedaleko od autoceste A1.

Iz Lozovca se može doći do vidikovca iznad Roškog slapa, te do jezera Visovac na kojem se nalazi istoimeni samostan.


Nacionalni park Krka otvoren je tijekom cijele godine, a najveća gužva je u ljetnim mjesecima. 

Ulaznice se mogu kupiti online ili na ulazu u park, a cijene ovise o sezoni i vrsti ulaznice. 

U parku se nude i razne aktivnosti poput vožnje biciklom, planinarenja, ribolova i ronjenja.


Ukratko, Nacionalni park Krka je prekrasan dio prirode koji vrijedi posjetiti. 

Ovdje ćete pronaći prekrasne slapove, rijeke, jezera i kulturne znamenitosti, a moći ćete se opustiti u prekrasnom okruženju prirode. Ako ste u Dalmaciji, ne propustite posjetiti ovaj čarobni park i uživati u njegovim ljepotama.


Rezerviraj svoj izlet odmah